Intervjuu iseendaga

Haapsalu kesklinnas Kaubamaja vastas kenas kollases majas (Posti 42) teisel korrusel tegutseb 2021. aasta oktoobrist pereterapeut ja leinanõustaja Angela Aljas. 

Kuidas sa Läänemaale jõudsid? Sa ei ole siit pärit. 

Töötasin alates 2018. aastast Haapsalus ning sõitsin siia tööle Harjumaa piirilt unistades juba kaua aastaid selles armsas kuurortlinnas elamisest. 2021. aasta juunis otsustasime siia elama tulla ja ma olen veendunud, et see on viimaste aastate parim otsus mis me perega oleme teinud.  

Mulle meeldib väga Haapsalu õhustik, siin – mere läheduses ja mulle sobivas mitte liiga rahva- ja autoderohkes keskkonnas – meeldib mulle elada ja olla. Siin elamise võlu seisneb paljuski selles, et pole vaja liialt aega kulutada tööle ja koju jõudmisele ning ennast võib hästi tunda ka siis kui astud pelgalt uksest välja ja jalutad vanalinna tänavatel või mere ääres. Haapsalu võimaldab aega veeta selle sõna otseses mõttes.

Oled pereterapeut ja leinanõustaja, see nõuab ilmselt palju aastaid õppimist?

Otsustasin 2013. aastal teha oma elus järjekordse kannapöörde ning astusin Tallinna Ülikooli, et oma kauaaegse huviga saaksin hakata tegelema. Sain sisse tol korral suure konkursiga Sotsiaalpedagoogika ja lastekaitse erialale ning lõpetasin 2016. aastal sotsiaalteaduse magistrina. Veel enne kui ülikooliõpingud läbi olid saanud, alustasin viie ja poole aastast väljaõpet perekonnapsühhoterapeudiks ehk pereterapeudiks saamiseks. 

Lisaks pikale teraapiaväljaõppele olen paljudel lühikoolitustel oma oskusi ja teadmisi täiendanud. Eraldi väärib väljatoomist Tartu ülikoolis läbitud pikem leinanõustamise protsess, mis kestis enamuse 2023. aastast. 

Missugune on olnud sinu tööalane kogemus nõustajana? 

Nõustamiskogemuse olen saanud rehabilitatsioonimeeskondades ning oma vastuvõtus pereterapeudi ja leinanõustajana praktiseerides. Olen kümme aastat tegelenud perede, paaride ja individuaalnõustamistega. Inimesed on minu poole pöördunud kõige erinevate muredega. Erinevad teemad on mind õpetanud ja minu oskusi avardanud. Nõustamine on universaalne – ükskõik, mis murega inimene pöördub, tuleb alustada temaga kontakti loomisest, teda lugupidavalt, hoolivalt, mõistvalt, avatult ja aktsepteerivalt kohelda. 

Ka elukogemus on mul tänaseks üsna rikkalik, mis võimaldab suhestuda kõige erinevamate inimestega, kellega mu teed on ristunud. Paljud sündmused ja kokkupuuted minu eluteel annavad mulle võimaluse paremini mõista minu poole pöördunud inimest ning leida viise tema toetamiseks. 

Imetlen neid inimesi, kes on mind nii palju usaldanud, et mulle oma kõige raskematest mõtetest rääkida. Meie, terapeutide, juurde ei tulda rõõmsatest asjadest rääkima, siia tullakse jagama oma kõige raskemaid saladusi, mida endalegi on raske tunnistada. Tihti kuulen kohtumistel, et nad pole saanud mitte kellelgi varem sellest rääkida. Esimene mõju terapeudi kohtumisest ongi võimalus hinnangutevabalt rääkida sellest, mida sa mõtled ja tunned ning sind aktsepteeritakse sellisena nagu sa oled. 

Mis on sind kõige enam üllatanud? 

Pärast esimest kohtumist on üllatavalt paljud tulnud järgmisel korral tagasi ja tunnistanud, et juba pärast esimest kohtumist on hakanud enesetunne paranema. Mitmed on arvanud, et said oma murele leevendust ning oma kõhklustele ja küsimusele mingi kindlama suuna. Mina aitangi inimesel leida uusi viise kuidas endast ja oma suhetest mõelda, mille käigus loodetavasti leiavad mured inimese enda tegevuste tõttu lahenduse. 

Mis selles töös kõige rohkem rõõmu toob? 

Kõige rohkem rõõmu toob klientide enesetunde ja elukvaliteedi paranemine. Kui näed, et inimene suudab teha asju mida ta varem ei suutnud ning tunneb sellest ise rahulolu, siis pole midagi võrreldavat sellega. Mõnest terviseolukorrast taastumine võtab väga kaua aega, see kulgeb väga tasapisi, see on pikaajaline töö ja vaev, mida need inimesed näevad, et end ühel hetkel jälle rõõmu tunda. Selleni võib viia kaks või rohkemgi aastat. Peame koos kannatlikult edasi minema ja ühel hetkel tuleb see tulemus. Peame oma klientidesse uskuma. 

Missugune on sinu põhilised maailmavaatelised veendumused, millele tuginedes sa töötad. 

Humanistina usun, et iga inimene on väärtuslik. Usun jäägitult inimese enesemääramisõigusesse, et inimesel on õigus langetada iseseisvalt oma elu puudutavaid otsuseid. Sellest järelduvalt on minu peamine eesmärk töös inimesega tema võimalikult iseseisev toimetulek, et ta ühel hetkel saaks hakkama ilma kõrvalise abita.  See on mõtteviis, mis ei suru inimesele peale ühiskonnas üldlevinud ja vananenud arvamusi, kuidas peab elama, vaid laseb inimesel mõelda, mida ta vajab, kuidas ta soovib oma elu elada, keda oma partneriks valida jne. Pereterapeudi väljaõppes olen omandanud mõtteviisi, et pere ise leiab oma probleemidele lahendused meie kaasabil. 

Millal minu poole pöörduda?

Vaimse tervise spetsialisti juurde, olgu ta siis psühholoog, pereterapeut, eripedagoog, tegevusterapeut jne, võib minna alati kui tunnete, et teil on mingi mure või probleem, mis teid vaevab ning segab olemast rõõmus, teil on mure või probleem, mis ei ole leidnud lahendust oma lähedastele toetudes.

Pereterapeudina tegelen suhteprobleemide ja vaimse tervise probleemide parandamisele kaasa aitamisega kliendi suhetega tegeledes. Pereterapeudina usun, et väga palju aitavad vaimse tervise probleemide paranemisele kaasa toetavad suhted. Püüame aidata suhete paranemisele kaasa omalt poolt. Selleks kohtume kas inimesega üksi, tema elukaaslasega, terve perega, vanemate ja lastega – nii nagu olukorrast tulenevalt on vajalik. 

Kui täpsemalt loetleda siis pöörduda tasub kui on paarisuhte probleemid, mured laste ja vanemate suhetes, suhted perekonna ja sugulastega, depressioon ja meeleoluhäired, stress, ärevus, enesevigastamine, suitsiidirisk, traumad, läbipõlemine, tööstress, eneseareng, enesehinnang, lähisuhtevägivald, intellektipuudega laste ja täiskasvanute ning nende perede toimetulek, LGBTQ+ teemad, autism, aktiivsus- ja tähelepanuhäire.

Leinanõustamine – elu on seatud nii, et kui me sünnime siis kunagi me ka sureme, seetõttu peame elu jooksul korduvalt kokku puutuma leina ehk kaotusvaluga. Ja lein ei ole ainult siis kui keegi inimene sureb ära, vaid iga kaotusvalu on tegelikult leinamine, ma leiname taga midagi, mida enam ei ole. See võib olla lemmikloom, lemmikmänguasi, telefon, keegi kolib perest eraldi elama, armumine ja lahkuminek jne. Siis kui kaotusvalu hakkab meie igapäevast elu segama, siis on hea tulla leinanõustaja juurde. 

Kuidas sa enda tassi täidad, ennast taastad pärast raskete teemadega tegelemist?

Väga oluline teema on enda peale mõtlemine, oma vajaduste teadvustamine ja oma piiride näitamine. Teha endale meeldivaid ja rahuldustpakkuvaid tegevusi on väga suureks abiks heaolu hoidmisel ja saavutamisel. Mina teen igapäevaselt käsitööd, see on minu heaolu üks allikas. Uuringud on välja toonud, et igasugune loomingu ja kunstiga tegelemine tekitab heaolutunnet veel järgmisel päevalgi. Palju head toob oma perega koos aja veetmine, oma lastega kohtumine, huvi tundmine nende elu vastu ning huvitavate ühiskondlike teemade üle arutamine. Mul on ka üks läbi aasta kestev vabatahtlik tegevus, mis aitab vahepeal mu pead tühjendada nendest teemadest, millega ma igapäevaselt tegelen – osaleme koos perega maastikusõidukite võistluste korraldusmeeskonnas. See on põnev väljakutse ning 4-5 päeva jooksul tuleb keskenduda ülipikkade tööpäevade jooksul oma ülesannete täitmisele, aga tulemuseks on nö pea tühjenemine igapäevateemadest, võimalust pääseda igapäevastest mõtetest. Ma olen öelnud, et elan selle nimel, et saaks reisida, vajan seda, et tunda end vabana kõigest mis igapäevaelus meile vastu vaatab. Praegu ei ole veel saabunud see aeg, et saaksin reisida nii palju kui sooviksin, aga vähemalt ühe reisi ma igal aastal oma perega teen. Eelistame autoreisi, siis saab kulgeda, ise valida kuhu lähen ja kellestki teisest ei sõltu kuhu ma välja jõuan. Lisaks meeldib mulle lugeda, televiisorit vaadata. Mind võlub kõik mis on Prantsusmaaga seotud – keel, geograafia, muusika, ajalugu jne. Kui kuulen prantsuse keelt, siis iseenesest lähevad suunurgad üles. Olen endale koostanud prantsuse laulude  listi Spotifys, mille panen hommikul tööle minnes mängima ja iseenesest läheb tuju heaks. 

Leave a Comment

etEstonian